Vrije advocaatkeuze

Rechtsbijstandverzekerden mogen zelf voortaan hun advocaat kiezen.

Op 7 november 2013 heeft het Europees hof door middel van een uitspraak besloten dat bedrijven en particulieren die een rechtsbijstandverzekering hebben zelf een advocaat mogen kiezen. Tot nu toe was het zo dat een verzekerde maar een erg beperkt recht op de keuze van een eigen advocaat had. Met deze uitspraak komt daar verandering in. De verzekerde heeft het recht om zijn eigen advocaat te kiezen, op kosten van de rechtsbijstandverzekeraar. Hiervoor is de mening van de verzekeraar, of zij vindt dat de zaak aan een externe rechtshulpverlener moet worden uitbesteed, niet van belang. Ook maakt het niet uit of er voor de kwestie een procesmonopolie geldt, of dat de zaak bij bijvoorbeeld de bestuursrechter of de kantonrechter wordt behandeld. Dit heeft voor de verzekerde als voordeel dat hij/zij een advocaat kan kiezen die hij/zij kent, die ervaren is, bij de verzekerde om de hoek zit en zorgt voor persoonlijk contact en snelle dienstverlening.

De vrije advocaatkeuze is vastgelegd in een Europese richtlijn. Deze richtlijn is ingevoerd in de Nederlandse Wet op het Financieel Toezicht (Wft).

Rechtsbijstandsverzekeraar

Het contact met de rechtsbijstandsverzekeraar is vaak complex. Een zaak is al vervelend genoeg. Wij hebben goede contacten met advocaten die jou kunnen ondersteunen bij het contact met de rechtsbijstandsverzekeraar. Als het nodig is neemt een advocaat de behandeling over en houdt jou, vanzelfsprekend, op de hoogte van de voortgang. Wil je beroep doen op vrije advocaatkeuze, dan adviseren wij jou graag over een advocaat die bij jou past. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met de helpdesk.

Een verzekerde heeft meer rechten dan hij denkt!

Voor meer informatie zie www.kiesjeeigenadvocaat.nl